Het begin

Hieronder de eerste blog die ik over de bouw van mijn Tiny House geschreven heb, 16 juli 2015

Al veel langer heb ik de droom mijn eigen duurzame huis te gaan bouwen. Vele ideeen zijn mijn hoofd gepasseerd, earthships, kleien huizen, strobalen etc. Maar al die dingen betekend dat je land moet hebben om het te bouwen. En dat heb ik nog niet en waarschijnlijk duurt dat ook nog wel even. Een tijdje terug kwam ik op internet het fenomeen tiny houses tegen en toen dacht ik ja! dat moet ik gaan doen! Mijn eigen tiny house op wielen gaan maken. Daarvoor hoef je geen grond te hebben, je bent mobiel en je kunt het zo maken als je wil.

En ja waar begin je dan? Eerst maar eens wat meer opzoeken om inspiratie op te doen, documentaires kijken, “We the tiny house people” of de serie Tiny house nation, al is het wel ontzettend amerikaans vond ik heel leuk om te kijken. In de VS zijn er al een heleboel tiny houses en is er een hele movement maar in Nederland was er helaas nog niet zoveel over te vinden. Maar daar is gelukkig de laatste paar maanden verandering ingekomen. Je hebt bijvoorbeeld het Waterland-huisje wat al klaar is en Marjolein in het klein en My tiny house NL die ook serieuze plannen hebben om er een te bouwen.

Maar dan kwam ik bij het volgende punt, hoe ga ik dat betalen? Bij andere projecten kwam ik bedragen tegen van bijvoorbeeld 35.000 euro. Zoveel geld heb ik niet en met het werk wat ik nu (tijdelijk) doe ga ik dat echt niet snel bij elkaar krijgen. En toen dacht ik waarom niet zoals vroeger gratis pallets en ander hout verzamelen en daar een huisje van bouwen? Van de enorme bouwsels die mijn broer en ik bouwden staat nog steeds een deel bij mijn ouders in de tuin dienst te doen als tuinhuisje (in 2004 op een wagen verhuist zelfs) met isolatie (volgepropt met papier) en al.

Een tijdje heb ik al links en rechts laten vallen dat ik plannen heb om mijn eigen tiny house te gaan bouwen en dat heeft ook al wat opgeleverd. Afgelopen weekend ben ik bij de ouders van een goede vriend van mij wezen kijken naar een caravan die ik gratis mag hebben. Het chassis daarvan is nog in redelijke staat en ga ik gebruiken als de basis voor mijn huisje. Alleen moeten de banden en velgen, het is een tandemasser, vervangen worden. Eikenhout parket (gratis gekregen) wat nu in mijn slaapkamer ligt kan ik zo weer gebruiken. Ook heb ik van de week een heel stel grote multiplex platen uit een container gevist. Zo ben ik al weer een stapje dichterbij.

Waarschijnlijk kan ik mijn huisje gaan bouwen bij mobiel ecodorp Pauw en daar dan ook gaan wonen. Een inspirerende plek waar ik wel vaker kom om in de tuin te werken nadat we daar de bodem bevrijd hebben van straatstenen. En het is ook een prima plek om te experimenteren met duurzame technieken zoals zonnepanelen, helofytenfilters en rocket stoves.

Met deze blog wil ik iedereen die geïnteresseerd is op de hoogte houden en misschien wel zo inspireren om ook hetzelfde te gaan doen. Dit eerste bericht wil ik vooral ook gaan gebruiken om aan meer materiaal te komen. Dus weet je ergens in de buurt van Wageningen of Hardenberg nog bruikbaar hout wat over is van een sloop, houtbewerkingsbedrijven of nieuwbouw, ramen (liefst dubbelglas), elektrische bedrading, kortom alles wat ik zou kunnen gebruiken om een huisje van te bouwen neem dan contact met me op!  Het hardste ben ik nog op zoek naar een 4 tal banden plus velg, 5 gaats 13inch, zodat ik de caravan op kan gaan halen. Geld is natuurlijk ook welkom want helemaal gratis zal denk ik niet lukken.